Dalénium – science center har öppet hus
29 september kl. 10-17!
ALLT ÄR GRATIS! alla är välkomna!

Välkomna att testa hur bra du är på att köra lastbil, hur mycket du väger på planeten Jupiter och om du kan ta dig igenom vårt laserrum utan att nudda laserstrålarna!

Kl.10.00 på Dalénium – science center berättar forskaren Erika Wall på Mittuniversitetet i Östersund hur hon har använt allt material som vi har skickat till henne. I januari fick alla elever i åk 6 i Falköpings kommun i uppdrag att göra modeller av vad de såg som risker under skoltid. Erika har tagit del av alla modeller (75 st), gruppernas skisser och presentationer. Hur forskar Erika vidare på det här?
Kom hit så får du veta!

Kl. 13.00 kommer bitr. professor Per Backlund från högskolan i Skövde att berätta om sin forskning inom serious games.

Kl. 13.45 berättar forskningsassistenten Oscar Danielsson, också från högskolan i Skövde, om ”smarta glasögon”.

Teckningstävling och utställning

Vill du att ditt bidrag i teckningstävlingen ska ställas ut på Dalénium – science center under Forskarfredag? Skicka in ditt bidrag till oss!
Barnen är framtidens forskare. Men hur ser ni er själva i forskarrollen? Vad skulle ni vilja forska om?
Nu bjuder Forskarfredag in elever i hela Sverige till en teckningstävling där det gäller att rita sig själv som forskare!

Skicka ditt bidrag till:
Att: Maria Thieme
Dalénium – science center
Rådhusg.4
521 61 Stenstorp

Senast onsdagen den 27 september behöver vi ha din teckning. Teckningarna kommer att ställas ut på Dalénium – science center under Forskarfredag den 29 september och sedan skickar vi in alla bidrag till den nationella tävlingen.

Teckningstävlingen är en rolig och enkel aktivitet för att inleda ett samtal i klassrummet om forskning, vetenskap och vad forskare gör. Tävlingen riktar sig till elever i årskurs F-6.

Forskare, vetenskapsspel och Europa Direkt på Ållebergsgymnasiet i Falköping

Kl. 12.30 i Aula 1 kommer forskaren Louise Adermark från Göteborgs Universitet. Louise har själv gått på Ållebergsgymnasiet och berättar om sin resa från gymnasiet till sin tjänst idag. Louise kommer att prata om beroende och om hur vi arbetar för att förstå hur hjärnan förändras av beroendeframkallande substanser.

Kl. 13.30 i Aula 1 berättar Christian Forssén om sin forskning inom teoretisk kärn- och partikelfysik. Han kommer också presentera och låta alla testa spelet Mundus.

Vetenskapsspelet Expedition Mundus

Vetenskapsspelet Mundus går ut på att med hjälp av vetenskaplig metod utforska en ny värld – Mundus.
Ett jätteroligt spel där man tävlar i lag och får upptäcka en helt ny värld!

EU-corner

Vi har vår vän Sabina Hualpa Blomgren från Europa Direkt i Skaraborg med oss i år igen. Hon finns på plats i entrén på Ållebergsgymnasiet och kan svara på vilka projekt EU gör i vårt närområde just nu!

 

ForskarFredag i Stenstorp och Falköping arrangeras av Dalénium Science Center

Kontakt:
Per-Olof Blad
[email protected]


| Lena Söderström

Möt en forskare: Erika Wall

”Att forska var aldrig ett mål för mig”

Erika Wall är docent i sociologi vid Mittuniversitetet i Östersund. Som barn trivdes hon inte i skolan, men intresset för samhället och människor ledde ändå till en forskarkarriär. På ForskarFredag den 29 september träffar hon elever på Dalénium i Stenstorp för att prata om risker i vardagen.

Läs vidare

| Per-Olof Blad

2014 Års tema var HÄLSA!

2014 års tema för Forskarfredag på Dalénium – Science Center var:

HÄLSA!

Vi hade öppet hus, där alla fick testa våra spännande experiment och erbjöd intressanta föreläsningar under den här fredagen.

Dalénium på Forskarfredag.
Dalénium på Forskarfredag.

Läs vidare