Tom Tits Experiment vill visa att forskning genomsyrar allt vi tar fram, från lekplatser till glass. Det betyder att forskning inte bara finns inom akademin, utan även på företag. Innovation, entreprenörskap och företagsamhet hänger samman med forskning, vilket känns roligt och viktigt att visa upp.

Varför ForskarFredag på Tom Tits Experiment?

Ofta är det i det personliga mötet det blir en riktigt intressant dialog. Därför anordnar Tom Tits Experiment forskarspeeddejting mellan gymnasieelever och forskare från företag. Vårt mål är att alla gymnasieeleverna ska interagera med forskarna, vidga sina vyer om vad naturvetenskap och teknik innebär och bli mer nyfikna på yrken som kanske inte kändes tillgängliga eller aktuella innan. Speeddejtingen anordnas i Tom Tits utställning.

Hur går det till?

Vi kommer att ha två ”slottar”, en på förmiddagen (9.15- 12.00) och en på eftermiddagen (13.15-16.00). Vi samlas i vårt auditorium, konceptet introduceras och elever och forskarna presenteras för varandra. Sedan sprider forskarna ut sig i utställningen och eleverna går runt på forskar-speeddejting i ca 1.5h. Det kommer även finnas möjlighet för fördjupad tid där de elever som blivit extra intresserade kan söka upp en forskare de vill prata mer med. Eventet avslutas i auditorium.

Anmälan sker from 15 maj på Tomtit.se här.

ForskarFredag i Södertälje arrangeras av Tom Tits Experiment.

Kontakt:
Alexander Eriksson
[email protected]


Forskare är vanliga människor med ett ovanligt spännande jobb!

Den fjärde fredagen i september, i år den 30 september, är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2009 ingår ett massexperiment och från 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del i ForskarFredag på ett antal orter.

2016 arrangeras ForskarFredag den 30 september, med VA som koordinator av de svenska evenemangen.