Kim Svensson, fysik

Välkommen till ForskarFredag på Vattenhallen i Lund!

Inbjudan till Miniföreläsningar eller Expedition Mundus för Gymnasieelever, åk 1-3 med lärare

Tid: Fredag 29 september 2017
Plats: Vattenhallen Science Center, Lund
Målgrupp: Gymnasieelever, åk 1-3 med lärare
Tema: Bilden av forskare

Syftet med ForskarFredag är att öka intresset för högre utbildning och forskning, samt att väcka nyfikenheten på forskning genom ökad förståelsen för hur forskarna arbetar. Under besöket får eleverna ta del av olika forskningsområden från Lunds universitet som demonstreras i experimenthallen av inbjudna forskare. Forskarna representerar biomedicin, datorvetenskap, medicinteknik, astronomi, geologi, Lunarc, BMC, MAX IV, ESS m fl.

Eleverna får även agera jury i Vattenhallens lokala Science Slam. En tävling där forskare från Lunds universitet ger en populärvetenskaplig beskrivning av sin forskning. Den forskare som får flest röster av publiken vinner och går vidare till Lunds Forskar Grand Prix.

Expedition Mundus är spelet som låter dig uppleva forskning på ett lättsamt sätt. Det inleds med en historia om tre forskare som upptäcker en ny bebodd planet. Genom spelet får eleverna prova att arbeta i forskarteam, formulera hypoteser, testa dem och sedan rapportera resultaten. Originalspelet (Expeditie Moendoes) och den utökade versionen har arbetats fram av De Jonge Akademie (KNAW) (Nederländerna) och har nu översatts till svenska av Sveriges unga akademi, vars ledamöter leder spelet under dagen.

Välkommen att anmäla din klass till något av nedanstående pass:

Miniföresläsningar eller Expedition Mundus

Pass 1: 9.00 – 10.45

Pass 2: 10.15 – 12.00

Pass 3: 13.00 – 14.45

Pass 4: 14.15 – 16.00

Klockan 16-17 är det öppet med miniföreläsningar för allmänheten (ingen föranmälan krävs).

ForskarFredag i Lund arrangeras av Vattenhallen Science Center.

För mer information: [email protected]