Hur påverkar digitaliseringen journalistiken och demokratin? Vad är det du inte vet om robotar – och hur jobbar egentligen spelutvecklare? ForskarFredag i Lidköping den 29 september 2017 har fokus på digitaliseringens påverkan på samhället. Välkommen till De la Gardiegymnasiet och Folkets hus!

ForskarFredag inleds kl 09.10 i De la Gardiegymnasiets stora aula. Här samlas mer än 300 elever i årskurs 3 från Ekonomiprogrammet, Estetprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet, samt ca 100 elever från årskurs 9 från olika skolor i Lidköpings kommun, och intresserad allmänhet.
På eftermiddagen kl 16.00 blir det ett längre föredrag och mingel med en av forskarna. Vi ser fram emot en ForskarFredag med spännande och givande möten – mötet mellan elev och forskare och mellan allmänhet och forskare.

Föredrag och seminarier på De la Gardiegymnasiet, kl. 09.10-13.30

Under förmiddagen, klockan 09.10-11.15, får besökarna lyssna på tre forskare från olika discipliner och lärosäten, som under 30 minuter vardera berättar om sin spännande forskning och hur det är att vara forskare. Även allmänheten är välkommen att lyssna på presentationerna i aulan. Ingen anmälan.

Christian Christensen, professor i journalistik på Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet, kommer att tala om sin forskning om de digitala mediernas påverkan på journalistiken och demokratin, med Twitter och Facebook som exempel.

Jessica Lindblom, fil dr i kognitiva system och lektor i kognitionsvetenskap på Institutionen för informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, kommer att tala om människa-robotinteraktion (MRI) på generell nivå, vilka felaktiga antaganden som florerar gällande robotar i samhället, samt vad hennes forskningsgrupp, Interaction Lab, gör för forskning.

Marcus Toftedahl, adjunkt och doktorand på Institutionen för informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, kommer att tala om hur små lokala spelutvecklare arbetar för att marknadsföra och sälja sina produkter på en global marknad.

På eftermiddagen får eleverna i årskurs 3 bekanta sig närmare med de forskare som de är extra nyfikna på i form av flera seminarier.

Är Twitter och Facebook verkligen värt att forska på?
– Forskar-afterwork på Folkets hus med Christian Christensen, 16.00-17.30

Folkets hus, Stenportsgatan 17, Lidköping

Klockan 16.00 kommer Christian Christensen, professor i journalistik på Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet, att hålla ett längre föredrag för intresserad allmänhet om sin forskning om journalistik, digital teknologi och demokrati, och varför det är viktigt att forska om mediernas utveckling. Christian är född i USA och har, förutom i Sverige, levt och arbetat i Storbritannien och Turkiet. Efter föredraget blir det mingel med förfriskningar, i form av cider, öl och vin, och lite tilltugg, och möjlighet till samtal och diskussion med Christian Christensen.

ForskarFredag Lidköping arrangeras av Vänermuseet, De la Gardiegymnasiet och Europa Direkt Skaraborg.

Kontakt:

Björn Ohlsson, Vänermuseet
0510-770063
[email protected]