FFkarlstad

Välkommen till ForskarFredag i Karlstad fredagen den 29 september 2017!

 

För skolklasser:

Fredag den 29 september hälsar vi  elever i årskurs nio från Internationella Engelska skolan varmt välkomna till ForskarFredag på Karlstads universitet! Under en förmiddag med temat Framtiden – risker och möjligheter får eleverna träffa forskare och prova på olika forskningsmoment.

Programmet startar klockan 09.00 och avslutas 12.00, programmet bjuder på följande:
Möten med forskare på Karlstads universitet:

  • Patientsäkerhet
  • Floodville
  • Nya tiders kläder
  • Epigenetik inom pedagogiken

Anmälan och frågor:
Anmälan sker senast den 9 september via mail till [email protected]. Ange antalet elever samt eventuella matallergier. Vi bjuder på en fika under förmiddagen till de gästande eleverna.

 

För alla:

ForskarFredag för allmänheten, 16:00-18:00 i Mitt i City
Fredagen den 29 september kan du träffa några av Karlstads universitets forskare i Mitt i City. Ta chansen att lära dig om robotar, första hjälpen, hälsofrämjande arbete i skolan och framtidens kläder.

Passa också på att tycka till om vad universitetet borde forska om och få en juice eller en kaffe. Eller varför inte passa på att tävla?

Varmt välkommen till ForskarFredag i Mitt i City!

När: 29 september, kl 16:00–18:00
Var: Gallerian Mitt i City, Karlstad

 

ForskarFredag arrangeras av Karlstads universitet

Frågor eller funderingar?

Kontakta Åsa Bongnell Höjer
[email protected]

 


MASSEXPERIMENT – Anslagstavlan 2016

Forska med ForskarFredag 2016!
Hur används den svenska anslagstavlan i dagens digitala samhälle? Det här är en fråga som aldrig tidigare har undersökts i stor skala. Nu vill forskare ha hjälp av skolelever i ett banbrytande massexperiment!

anslagstavla16

Fotografera och transkribera!

Eleverna kommer att fotografera en anslagstavla och sedan skriva av texterna som finns på tavlan. Fotografierna och texterna skickas sedan in till forskarna via en särskild webbsida. Förutom foto och texter vill forskarna veta var anslagstavlan finns rent geografiskt, om den sitter utomhus eller inomhus och på vilken typ av plats (t.ex. butik, skola, torg). Elever med särskilda språkkunskaper har en viktig uppgift i att översätta texter skrivna på andra språk än svenska.

Var med och skapa unik kunskap om svenska anslagstavlor

Forskarna är bland annat nyfikna på vilken typ av information som finns på anslagstavlorna runtom i Sverige, hur texter och bilder används, vilka behov som anslagstavlan fyller och vilka språk som används.

Medan experimentet genomförs kan lärare och elever diskutera och ställa frågor till forskarna via e-post och sociala medier. Genom massexperimentet får eleverna delta i riktig forskning. Experimentet ger möjlighet att diskutera grundläggande aspekter kring hur vi människor kommunicerar med varandra i ord och bild, och betydelsen av olika medier i samhället.

Efter experimentet kommer forskarna lägga upp alla uppgifter som eleverna har samlat in på internet, så att alla som vill – forskare, elever, och andra intresserade – kan forska vidare på materialet.

Anmälan och tidsåtgång

Elever i alla åldrar är välkomna, och det är kostnadsfritt att delta. Sista dag för anmälan är onsdagen den 24 augusti 2016.

Hur lång tid experimentet kommer att ta i anspråk beror både på den utvalda anslagstavlan (hur mycket text som finns att skriva av, och eventuellt översättas) och elevernas ålder (läs- och skrivkunskaper, vana att skriva in text på dator/surfplatta). Och på hur många elever som hjälps åt med uppgiften!

Är du lärare och vill anmäla din klass till experimentet? Anmälningsformuläret hittar du HÄR.

Handledning för lärare

En lärarhandledning med detaljerade instruktioner för hur experimentet går till, bakgrundsinformation och förslag till hur området kan introduceras och diskuteras i klassen kommer att publiceras på den här webbsidan och mailas ut till anmälda klasser i slutet av vecka 34.

Läs mer här

ForskarFredags massexperiment

Tidsplan för massexperimentet Anslagstavlan 2016

23 maj: Anmälan öppnar
24 augusti: Anmälan stänger
v.34: Publicering av lärarhandledning
v. 38–39: Fotografering av anslagstavlor ska ske
31 oktober: Sista dag för registrering av resultat på forskarnas webbplats
mars 2017: Populärvetenskaplig forskningsrapport publiceras


ForskarFredag i Karlstad

Eftersom 2015 är utsett som Ljusets år handlar våra aktiviteter om ljus. Elever som besöker ForskarFredag får:

  • Prova på att styra en laserstråle och se hur den kan fungera som en del av en energikälla.
  • Testa hur man upplever färger i olika typ av belysning.
  • Undersöka olika typer av belysning (LED, glödlampor, halogen och lågenergilampor)
  • Testa att ta foton med lådkamera och framkalla bilder.

Under besöket får eleverna träffa forskare och även ta del av en utställning som presenteras av Glava Energy Center.

Vi erbjuder två pass under dagen: kl 9.30-11.30 och kl 12.30-14.30
Aktiviteterna äger rum i Pedagogisk verkstad, Hus Vänern, Karlstads universitet, och riktar sig till elever i årskurs 6-9.

Deltagandet är gratis. Anmälan görs till [email protected] senast 11 september.


Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den fjärde fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del i ForskarFredag på ett antal orter.

2014 arrangeras ForskarFredag den 26 september, med VA som koordinator av de svenska evenemangen.