Två forskare på Riksantikvarieämbetet undersöker en uppstoppad fågel med hjälp av avancerad teknik. Foto: Riksantikvarieämbetet.
Foto: RAÄ

För första gången arrangeras ForskarFredag på Gotland!

Under torsdagen den 28 september och fredag förmiddag den 29 september deltar högstadieklasser i ett program där Riksantikvarieämbetet visar upp innovativa analysmetoder och utrustning som hjälper forskare i deras arbete och Uppsala Universitet bjuder på spännande forskning från Campus Gotland. Under fredag eftermiddag välkomnas intresserad allmänhet.

 

Samarbetspartners ForskarFredag Gotland:

Kulturvård Uppsala Universitet, Campus Gotland
Möt studenter och lärare från ämnena Kulturvård och Osteologi. Kulturvård handlar om bevarandet av gamla föremål och byggnader. På Fenomenalen medverkar studenter som ska bli antikvarier. Med deras hjälp får elever och besökare reda på hur de kan hitta mer information om ett föremål eller en byggnad. Osteologerna studerar ben från människor och djur från arkeologiska fynd. Genom olika analyser kan benen berätta mycket om hur människor levde förr, till exempel vad de åt och var de bott under sitt liv. Studenterna visar ben och berättar.

Riksantikvarieämbetets Kulturarvslaboratorium i Visby

Kulturarvslaboratoriet samarbetar med forskare på universitet och museer, inom allt från arkeologi till modern konst. Här söker man svar på frågor om krympta huvuden från Amazonas djungel, vilka färger man en gång målat på runstenar och hur man bevarar saker i plast för framtiden – plus mycket mer! Passa på att se hur man med laser, röntgen och annan avancerad utrustning tar fram ledtrådar som berättar om vårt kulturarv. Upplev hur man med hjälp av digital teknik som Virtual Reality och 3D kan presentera föremål och samlingar.

Fenomenalen
Fenomenalen är ett Science Center. Vi arbetar för att inspirera fler till att tycka att naturvetenskap, teknik och matematik är bland det roligaste man kan syssla med. Hos oss är det lustfyllt lärande med glimten i ögat som står i fokus.

 

PROGRAM FORSKARFREDAG 2017

Torsdag 28 september

10.30 – 12.00 Högstadieelever från Fårösundsskolan möter Uppsala Universitet och Riksantikvarieämbetet

12.30 – 14.00 Högstadieelever från Klinteskolan möter Uppsala Universitet och Riksantikvarieämbetet

 

Fredag 29 september

8.30-10.00       Högstadieklasser möter Uppsala Universitet och Riksantikvarieämbetet

10.30-12.00    Högstadieklasser möter Uppsala Universitet och Riksantikvarieämbetet

13.00 – 18.00  Fenomenalen, Uppsala Universitet och Riksantikvarieämbetet bjuder in till en spännande eftermiddag för alla nyfikna.

Kostnad: Fri entré

Plats: Fenomenalen, Skeppsbron 4, Visby

 

ForskarFredag Gotland arrangeras av Fenomenalen Science Center, Riksantikvarieämbetet och Uppsala universitet – Campus Gotland

Kontakt:

Lisa Berg, Fenomenalen, [email protected], 0498-26 34 72

Petra Lindberg, Uppsala Universitet – Campus Gotland, [email protected], 0498-10 82 49

Tom Sandström, Riksantikvarieämbetet, [email protected] 08 5191 8374


Sorry, no posts available for Gotland