Välkommen till ForskarFredag i Borås!

Den 29 september är det ForskarFredag. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

Högskolans program för ForskarFredag innehåller Låna en forskare, Forskar Grand Prix, Forskarcafé Special och besök på högskolan.

Låna en forskare

Våra forskare lånas ut till skolklasser. De berättar allt om hur det är att arbeta som forskare – ett vanligt men väldigt spännande jobb. De berättar också om sin egen forskning som handlar om allt från gener, återvinning, nya material och informationsteknik. Här ser du vilka forskare som lånas ut i år.

Kolla in i högskolans forskning

Är du lärare i år 5 eller 6? Då kan du ta med din klass och besöka högskolan. Ni får:

– Besöka färg-, tryck- och beredningslabbet och där prova att trycka olika mönster på tyg.
– Titta på de senaste innovationerna inom Smart Textiles. Läs mer om Smart Textiles Showroom. 
– Prova innovationer inom framtidens handel i Handelslabbet. Läs mer om Handelslabbet.

Högskolan bjuder på fika, lunch ordnar skolan själv. Ungefärlig tid för besöket är kl. 9:00-13:30. Eleverna delas in i grupper. Mer detaljerad info kommer efter anmälan.

Plats för 60 elever, först till kvarn gäller. Obs! Fullbokat!

Forskar Grand Prix

Var med och avgör vem som är bäst i Borås på att presentera sin forskning! Alla är välkomna, gymnasieelever kommer få särskild inbjudan.
Våra forskare tävlar i att presentera sin forskning så spännande, pedagogiskt och fängslande som möjligt på bara 4 minuter. Publiken utser sedan en vinnare tillsammans med en jury.

Läs mer om tävlingen.

Forskarcafé special

Samlande som konsumtionsfenomen

Vad är samlande, hur vanligt är det och varför samlar man? Professor Karin M Ekström forskar bland annat om samlande. Hon kommer att prata om hur hon ser på samlande som konsumtionsfenomen och vilka det egentligen är som samlar.

Föreläsare: Karin M Ekström, professor i företagsekonomi med inriktning marknadsföring
Moderator: Ann-Sofie Axelsson, chef för Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT.

Ta en kaffe, lyssna på en intressant föreläsning och diskutera med en forskare. Under ForskarFredag anordnar högskolan ett Forskarcafé special.

Tid: 17:00 (caféet öppnar 16:30, högskolan bjuder på kaffe och fralla)
Plats: The Kårner, Yxhammarsgatan 9
Anmälan behövs ej. Fri entré.

ForskarFredag Borås arrangeras av Högskolan i Borås. 

Frågor eller funderingar?

Kontakta Anna Kjellsson, [email protected], 073-461 20 01 eller

Therése Andersson, [email protected], 070-183 66 73

 

Läs mer

Det här gjorde vi ForskarFredag 2016

Det här gjorde vi ForskarFredag 2015


| Anna Kjellsson

SÄS-forskare vinnare av Forskar Grand Prix Borås 2017

Foto: Suss Wilén

Fyra minuter om kristallsjuka fängslade både publik och jury vid Forskar Grand Prix Borås och kammade hem flest poäng. ”Det känns väldigt bra”, säger Ellen Lindell, läkare och doktorand vid Södra Älvsborgs sjukhus och Göteborgs universitet.

På fredagen avgjordes årets Forskar Grand Prix Borås i en spännande final. Fyra forskare tävlade i konsten att presentera sin forskning så spännande och pedagogiskt som möjligt på fyra minuter – och vinnare blev Ellen Lindell, som forskar om kristallsjuka vid Södra Älvsborgs sjukhus.

Ellen berättade i sitt framträdande att det är många som drabbas av yrsel och att en viktig fråga kan avgöra om det är kristallsjuka patienten drabbats av.

Det var ungefär 150 åskådare på plats på Högskolan i Borås. En stor del var gymnasieelever. Och det var de, tillsammans med en expertjury, som röstade på den bästa presentationen och utsåg vinnaren. De fick höra fyra presentationer om allt från amning, kristallsjuka, läsning och konsumtion.

– Det blev en kanonbra tävling. Syftet är att visa hur spännande, kul och viktigt det är med forskning och att det faktiskt går att förstå för oss vanliga människor. Jag tror publiken blev riktigt inspirerade, säger Anna Kjellsson, kommunikatör och projektledare vid Högskolan i Borås.

Fakta

De tävlande var: Lina Palmér, forskare inom vård, Anita Radon, forskare inom Handel och IT, Ellen Lindell, doktorand vid Göteborgs universitet och Södra Älvsborgs sjukhus, Julia Pennlert, doktorand inom biblioteks- och informationsvetenskap.

Tävlingen arrangerades av Högskolan i Borås.

I juryn satt Sebastian Ring, musiker, regissör och manusförfattare (bedömde scenframträdandet), Jon Koldenius, journalist på Sveriges Radio P4 Sjuhärad (bedömde begripligheten) och Heidi Hautajärvi, projektsamordnare på Science Park Borås (bedömde forskningen).

Det anordnades Forskar Grand Prix på sju orter under ForskarFredag. Vinnarna från delfinalerna möts i finalen i Stockholm i november.

Forskar Grand Prix samordnas av Vetenskap & Allmänhet.

Läs vidare

| Lena Söderström

Möt en forskare: Fredrik Ståhl

”Det roligaste är alla människor jag träffar”

Nyfikenhet och envishet är det viktigaste – och det roligaste är att träffa människor. På ForskarFredag den 29 september är Fredrik Ståhl en av de forskare som besöker skolklasser för att prata om forskning.

Läs vidare

| Anna Kjellsson

Högskolans forskning visades upp under ForskarFredag 2016

Fredagen den 30 september firades ForskarFredag i Borås. Bland annat besökte 60 sjätteklassare högskolans labb och fem forskare lånades ut till skolklasser i Sjuhärad för att berätta om hur det är att jobba som forskare. Dagen avslutades med after work och tävlingen Forskar Grand Prix på The Kårner. Det blev Anita Pettersson som av jury och publik utsågs till den forskare som bäst kunde presentera sin forskning på bara fyra minuter.

Läs hela nyheten.

Läs vidare

| Anna Kjellsson

Lyckad Forskarfredag i Borås 2014

”Låna en forskare” och Forskar Grand Prix var de aktiviteter Högskolan i Borås anordnade under ForskarFredag 2014. Sju forskare från högskolan besökte 20 skolklasser i Borås under dagen. Samma kväll tävlade sex forskare i att presentera sin forskning så fängslande, pedagogiskt och inspirerande som möjligt – på bara fyra minuter.

Här kan du läsa nyheter och se filmer från båda aktiviteterna:

Kamran Rousta segrare i Forskar Grand Prix Borås

840 barn fick svar på vad en forskare gör

 

Läs vidare

| Anna Kjellsson

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den fjärde fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del i ForskarFredag på ett antal orter.

2014 arrangeras ForskarFredag den 26 september, med VA som koordinator av de svenska evenemangen.

Läs vidare