Andra avsnittet i serien ForskarFredagpodden ute nu!

Robotforskaren Gunnar Bolmsjö från Högskolan Väst adresserar framtidens utmaningar kopplat till robotiseringen i samhället i ett nytt avsnitt av ForskarFredagpodden: Hur påverkar robotar framtidens arbetsliv?

Radioprofilen och författaren Morgan Larsson intervjuar robotforskaren Gunnar Bolmsjö i Högskolan Västs senaste podavsnitt.

ForskarFredagpod Gunnar Bolmsjö
Morgan Larsson och Gunnar Bolmsjö i ForskarFredag-podden. Högskolan Väst.

Den forne trollhättebon Morgan Larsson – numera välkänd radioprofil och författare – lotsar lyssnarna igenom samtalet genom att ställa nyfikna och raka frågor och resonera kring konsekvenser av robotiseringen och dess påverkan på samhället. Var finns jobben? Hur kommer samhället se ut framöver? Just var jobben kommer finnas framöver är den stora samhällsekonomiska utmaningen idag, enligt Gunnar Bolmsjö, som exemplifierar detta med tillverkningen av hamburgare som idag kan ske ”on demand” automatiskt efter kundens önskemål, med hjälp av robotar.

– Problemet är att den här typen av arbete är ett instegsjobb för många. Så behöver vi robotisera sådana arbetsuppgifter? Nej, kanske inte, men det kommer på bred front överallt, berättar Gunnar Bolmsjö som fortsätter:
– Debatten ligger där idag och tekniken blir som ett självspelande piano som bara rullar på och sen måste de som är inom humaniora och samhällsvetenskap se till att samhället håller ihop.

Nytt podavsnitt
Samtalet med Gunnar Bolmsjö är andra delen i en ny serie av podcasts från Högskolan Väst.
– Forskning är så viktig för att utveckla samhället. Det här är ett lättsamt sätt att förklara nyttan med den. Kanske kan vi också locka fler unga att vilja bli forskare, säger Högskolan Västs kommunikationschef Maria Derner.

Fram till 30 september – då ForskarFredag äger rum – släpps ett avsnitt varje månad. I kommande avsnitt medverkar bland annat forskare med fokus på ljud, rasism och barnfattigdom.

Lyssna på avsnittet med Gunnar Bolmsjö här 


Lägg till en kommentar